Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ramen med kyckling, svamp och pak choi

En smakrik buljong är grunden till en god ramen. Koka kycklingen och få den bästa buljongen.

Ramen med kyckling, svamp och pak choi
Ramen med kyckling, svamp och pak choi
Ramen med kyckling, svamp och pak choi
Foto: Thomas Carlén / Thomas Carlén/Expressen

Ingredienser

  • 1kyckling- ca 1,2 kilo
  • 1gul lök
  • 1morot
  • 2selleristjälkar
  • 1,5 lvatten
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tskvitpepparkorn
  • 1lagerblad
  • 23 mskjapansk soja
  • 23 msklime- pressad
  • 1 mskströsocker
  • 100 gchampinjoner
  • 1 mskrapsolja
  • 200 gramennudlar
  • 3salladslökar
  • 2pak choi- eller 1/2 salladskål
  • 1röd chili- t ex spansk peppar

Garnering

  • 1 krukakoriander
  • 0,5 dlsesamfrön- rostade

Gör så här

  1. Skölj av kycklingen. Halvera den längs med rygg- och bröstben. Lägg kycklinghalvorna i en stor gryta. 

  2. Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Ansa och skär sellerin i bitar. Koka upp vattnet och häll det över kycklingen. Skumma. Sänk värmen, så att det sjuder. Tillsätt grönsaker, salt, pepparkorn och lagerblad. Sjud kycklingen under lock i ca 45 min. Ta upp kycklinghalvorna med hålslev och låt dem svalna något.

  3. Sila över buljongen i en annan gryta. Koka ihop den utan lock i ca 10 min. Smaksätt buljongen med soja, pressad lime och socker. Håll buljongen varm. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.

  4. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i olja i en en stekpanna med olja tills de får fin färg.

  5. Lägg nudlarna i en bunke. Häll över kokande vatten så att de täcks. Låt stå i ca 3 min. Sila av vattnet. Fördela nudlarna i skålar.

  6. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och strimla pak choi. Kärna ur och strimla chilin. Fördela  salladslök, kål och chili i skålarna. Fyll på med buljong. Toppa med champinjoner, kyckling, koriander och rostade sesamfrön.

Gör så här

  1. Till vegetarisk ramen

    3 grönsaksbuljongtärningar

    300 g fast tofu

    2 msk majsstärkelse

    1/2 dl rapsolja

    Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna. Smaksätt med limesaft, soja, socker och eventuellt salt.

    Skär tofun i kuber och rulla dem i majsstärkelse. Stek dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

    Lägg nudlar i ramenskålar, fördela buljong, tofu och grönsaker enligt ovan. Garnera med koriander och rostade sesamfrön.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Vill du göra en vegetarisk ramen utgår du från receptet med kyckling men använder tofu i stället.

3 grönsaksbuljongtärningar

300 g fast tofu

2 msk Maizena majsstärkelse

0,5 dl rapsolja

1. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna. Smaksätt med limesaft, soja, socker och eventuellt salt.

2. Skär tofun i kuber och rulla dem i majsstärkelse. Stek dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.

3. Lägg nudlar i ramenskålar, fördela buljong, tofu och grönsaker enligt receptet för kycklingramen. Toppa med koriander och rostade sesamfrön.