När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1kyckling- ca 1,2 kilo
1gul lök
1morot
2selleristjälkar
1,5 lvatten
2 tsksalt
0,5 tskvitpepparkorn
1lagerblad
2 – 3 mskjapansk soja
2 – 3 msklime- pressad
1 mskströsocker
100 gchampinjoner
1 mskrapsolja
200 gramennudlar
3salladslökar
2pak choi- eller 1/2 salladskål
1röd chili- t ex spansk peppar
Garnering
1 krukakoriander
0,5 dlsesamfrön- rostade
Gör så här
Skölj av kycklingen. Halvera den längs med rygg- och bröstben. Lägg kycklinghalvorna i en stor gryta.
Skala och skär lök och morot i mindre bitar. Ansa och skär sellerin i bitar. Koka upp vattnet och häll det över kycklingen. Skumma. Sänk värmen, så att det sjuder. Tillsätt grönsaker, salt, pepparkorn och lagerblad. Sjud kycklingen under lock i ca 45 min. Ta upp kycklinghalvorna med hålslev och låt dem svalna något.
Sila över buljongen i en annan gryta. Koka ihop den utan lock i ca 10 min. Smaksätt buljongen med soja, pressad lime och socker. Håll buljongen varm. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.
Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i olja i en en stekpanna med olja tills de får fin färg.
Lägg nudlarna i en bunke. Häll över kokande vatten så att de täcks. Låt stå i ca 3 min. Sila av vattnet. Fördela nudlarna i skålar.
Ansa och skiva salladslöken. Ansa och strimla pak choi. Kärna ur och strimla chilin. Fördela salladslök, kål och chili i skålarna. Fyll på med buljong. Toppa med champinjoner, kyckling, koriander och rostade sesamfrön.
Gör så här
Till vegetarisk ramen
3 grönsaksbuljongtärningar
300 g fast tofu
2 msk majsstärkelse
1/2 dl rapsolja
Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna. Smaksätt med limesaft, soja, socker och eventuellt salt.
Skär tofun i kuber och rulla dem i majsstärkelse. Stek dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg nudlar i ramenskålar, fördela buljong, tofu och grönsaker enligt ovan. Garnera med koriander och rostade sesamfrön.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,1 · 7 röster)
Tips!
Vill du göra en vegetarisk ramen utgår du från receptet med kyckling men använder tofu i stället.
3 grönsaksbuljongtärningar
300 g fast tofu
2 msk Maizena majsstärkelse
0,5 dl rapsolja
1. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningarna. Smaksätt med limesaft, soja, socker och eventuellt salt.
2. Skär tofun i kuber och rulla dem i majsstärkelse. Stek dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.
3. Lägg nudlar i ramenskålar, fördela buljong, tofu och grönsaker enligt receptet för kycklingramen. Toppa med koriander och rostade sesamfrön.