Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Räkbakad laxfilé med picklad potatissallad

Fyllda laxfiléer är alltid festligt, och är dessutom en väldigt praktisk bjudrätt eftersom allt går att förbereda och förvara i kylen. Sen är det enkelt att baka laxen vid servering. Servera med en fänkål– och honungspicklad potatisallad.

Räkbakad laxfilé med picklad potatissallad
Räkbakad laxfilé med picklad potatissallad
Räkbakad laxfilé med picklad potatissallad
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4laxfilé- portionsbitar med skinn, à 150–200 g
  • salt

Fyllning

  • 150 gräkor- skalade (250–300 g med skal)
  • 4 mskkesella
  • 1äggula
  • 1 dlparmesan- finriven
  • 0,75 dlrödlök- hackad
  • 1 dldill- hackad
  • 0,5 krmcajennepeppar
  • salt

Picklad potatissallad

  • 800 gdelikatesspotatis- eller färsk
  • 250 ggrön sparris
  • 1 knipparädisor
  • 1rödlök
  • 1 dldill- hackad
  • 50 gmâchesallad- röd mangold eller babyspenat
  • 6vaktelägg

Lag till potatissalladen

  • 1,5 mskättiksprit- 12 procent
  • 1 dlvatten
  • 4 mskhonung- flytande
  • 1,25 tskfänkålsfrön- nystötta
  • salt
  • peppar- nymald

Gör så här

  1. Potatissalladen: Börja med lagen. Blanda ättikssprit, vatten, honung och fänkålsfrö i en bunke. Rör tills honungen löst sig. Krydda med salt och peppar.

  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och dela potatisen på mitten. Bryt av den nedersta grova delen på sparrisstjälkarna. Förväll sparrisen i saltat vatten cirka 2 minuter. Lyft upp och dela varje stjälk i tre bitar.

  3. Skölj och dela rädisorna. Skala och dela rödlöken och skär den i tunna klyftor på längden.

  4. Vänd ner varm potatis och sparris i lagen tillsammans med rädisor och lök. Låt marinera ½–1 timme. Smaka av med salt och peppar.

  5. Lägg ner vakteläggen i kokande vatten. Låt koka cirka 3 minuter. Spola i kallt vatten, skala och dela.

  6. Vänd ner dill och späda salladsblad i potatissalladen precis vid servering. Lägg upp och garnera med halverade vaktelägg.

  7. Laxen: Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så du får en ficka. Se till att du inte skär igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar. Krydda laxen med salt.

  8. Hacka räkorna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen.

  9. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.

  10. Baka i mitten av ugnen 12–15 minuter. Garnera med en dillkvist och servera med potatissalladen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök