Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Räk- och laxburgare

Hamburgerbröden får jäsa under en plåt med tyngd på för att de ska få lite plattare lock.

Räk- och laxburgare
Räk- och laxburgare
Räk- och laxburgare
Räk- och laxburgare Foto: Joel Wåreus

Sesambröd, till 16 personer

  • 2,5 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 3 mskrapsolja
  • 1 tskströsocker
  • 1,5 tsksalt
  • 1ägg
  • 1,5 dldurumvetemjöl
  • 56 dlvetemjöl- (300-360 g)

Garnering

  • 2 msksesamfrön

Burgare

  • 500 gräkor med skal- eller 240 g skalade
  • 800 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 0,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 litenvitlöksklyfta
  • 1 mskingefära- finriven
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskolivolja

Coleslaw

  • 1 klyftavitkål- (250 g)
  • 1morot
  • 1äpple- syrligt
  • 2 dlmajonnäs
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 mskdijonsenap
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • bladspenat- eller rucola
  • silverlök
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Bröd: Värm mjölken till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en ­bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen, gärna i hushållsmaskin, ca 8 min eller ca 15 min för hand. Låt jäsa ca 45 min ­under bakduk.

  2. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 16 bitar. Forma degen till runda bullar och platta till dem. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåts­papper över bröden och lägg en plåt över. Tryck till och lägg en tyngd ­på plåten (ca 1 kilo). Låt jäsa ca 30 min. Sätt ­ugnen på 225 grader.

  3. Grädda bröden mitt i ugnen 7–10 min, tills de har fått fin färg. Låt ­bröden kallna på galler.

  4. Burgare: Skala räkorna. Skär ­laxen i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan.

  5. Mixa laxen hastigt i en matberedare tillsammans med chili, vitlök, ingefära, salt och peppar. Tillsätt räkorna och mixa hastigt. Det ska vara textur kvar i räkorna. Forma färsen till 16 små burgare.

  6. Coleslaw: Riv vitkålen, gärna på mandolin. Skala och grovriv morötterna. Kärna ur och riv äpplet. Krama ut så mycket saft som möjligt ur äpplet. Skär sedan alla grönsaker  rakt över i mindre bitar.

  7. Blanda rotfrukter och äpple med majonnäs, yoghurt, citronsaft, senap, salt och peppar.

  8. Stek laxbiffarna i olja ca 2 min på varje sida. Servera dem i bröden med coleslaw, spenat, lök och krasse.

Vad tyckte du om receptet?