Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ragù alla bolognese

Klassisk köttfärssås från grunden. Det är viktigt att bryna färsen ordentligt för att det ska bli god smak. Kycklinglever ger mustighet men kan bytas ut mot mer nörfärs.

Ragù alla bolognese
Ragù alla bolognese
Ragù alla bolognese
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ragù alla bolognese

  • 1gul lök
  • 1morot
  • 1 stjälkselleri
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 msksmör- + 1 + 1 msk
  • 2 msktomatpuré
  • 1,5 dlvitt vin- torrt eller rött vin
  • 4 dlvatten
  • 1 burktomater- hela eller skalade (400 g)
  • 1 kvistrosmarin
  • 700 gnötfärs- eller blandfärs
  • 200 gkycklinglever
  • 100 gbacon- eller rökt bogfläsk
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krukabasilika
  • 1 krmmuskot- nymald

Tillbehör

  • tagliatelle
  • parmesan- riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och tärna lök och morot fint. Skiva sellerin. Skala och skiva vitlöken. Bryn grönsakerna i 1 msk smör i en gryta 2–3 min.

  2. Tillsätt tomatpurén mot slutet. Häll i vin, vatten och tomater. Lägg ner rosmarinkvisten.

  3. Bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Putsa kycklinglevern. Skär lever och bacon i små bitar och bryn dem i 1 msk smör. Lägg över i grytan. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp.

  4. Ställ in grytan mitt i ugnen, utan lock. Låt stå ca 3 timmar.

  5. Hacka basilikan. Rör ner den och muskoten. Servera med tagliatelle och parmesanost

Vad tyckte du om receptet?