Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rågsur med honung

Rågsur med honung
Rågsur med honung
Rågsur med honung
Med egen rågsurdegsgrund kan du baka rågsur med honung. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

 • 80 grågsurdegsgrund- se recept
 • 290 gvatten
 • 350 gölandsvete- siktat eller fullkornsvetemjöl
 • 125 gfullkornsmjöl- av råg
 • 2 mskhonung
 • 0,5 msksalt

Gör så här

 1. Dag 1: Blanda ihop surdeg och vatten i en skål. Tillsätt mjöl och honung och arbeta ihop till en deg som precis går ihop, den ska inte knådas. Låt degen vila i ca 30 min. 

 2. Blanda i saltet i degen. Låt degen vila i ytterligare ca 30 min.

 3. Vik in degkanterna mot mitten. Låt degen jäsa under bakduk i 4–6 tim. Vik ihop degen ytterligare tre gånger på samma sätt. Degen är färdigjäst när den är dubbelt så hög.

 4. Stjälp upp degen på arbetsbänken och vik in kanterna mot mitten igen, så att degen spänns på undersidan. Vänd degbollen så att den spända ytan hamnar uppåt. Forma den försiktigt till en rund limpa.

 5. Mjöla en jäskorg, eller lägg en handduk i en bunke och mjöla handduken ordentligt. Lägg degen med skarven uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa i ca 1 tim. Ställ sedan in degen i kylen i ca 8 tim.

 6. Dag 2: Sätt ugnen på 270° ca 40 min innan brödet ska gräddas. Sätt gärna in en baksten i ugnen på en plats som gör att själva brödet hamnar mitt i ugnen.

 7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller på en bakspade om baksten används. Stjälp upp degen på bakplåtspappret eller bak­spaden. Snitta degen med ett vasst rakblad.

 8. Skjutsa in brödet på bakstenen i ugnen eller ställ in plåten. Häll lite vatten i botten av ugnen och sänk ugnsvärmen till 250°. Grädda i ca 20 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 200°. Grädda i ytterligare ca 10 min. Låt brödet kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Recept på rågsurdegsgrund