Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rågsnurror med brynt mandelsmör

Recept på rågsnurror med brynt mandelsmör. Fördegen gör du enkelt kvällen innan brödet bakas

Rågsnurror med brynt mandelsmör
Rågsnurror med brynt mandelsmör
Rågsnurror med brynt mandelsmör
Recept på rågsnurror med brynt mandelsmör. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 dlvatten- kallt, 5 dl
  • 1,5 dlrågmjöl- grovt, + 2 dl
  • 1 msksalt
  • 11 dlvetemjöl- (660 g)

Smör

  • 100 gsmör
  • 25 gsötmandel
  • 1 tskvatten
  • 0,5 tskflingsalt

Tillbehör

  • lufttorkad skinka
  • salami
  • oliver
  • rucola

Gör så här

  1. Nyp av ca 2 g av jästen och lägg i en bunke. Tillsätt 2 dl vatten och 1 1/2 dl rågmjöl och rör till en jämn smet. Täck bunken med en bakduk och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.

  2. Värm 5 dl vatten till 37°. Lägg resterande jäst i bunken och häll över vattnet. Tillsätt 2 dl rågmjöl, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig, lös deg. Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsbänk. Skär den i ca 12 cm långa, 3 cm breda remsor. Vrid bröden några varv med mjölade händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

  5. Smör: Bryn smöret i en kastrull tills det fått fin färg. Låt det kallna. Rosta mandeln i en stekpanna tills den fått fin färg. Låt kallna. 

  6. Finhacka mandeln. Vispa smöret fluffigt med vattnet, använd elvisp. Blanda i mandeln och krydda med salt.

  7. Servera brödet med mandelsmör, charkuterier, oliver och sallad. 

Vad tyckte du om receptet?