Recept: Christina Asplund
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på frukostbröd med surdeg. Goda och saftiga rågrutor med solroskärnor med bas av surdeg som får jäsa över natten och gräddas på morgonen.
Dag 1: Häll kokande vatten över solroskärnorna i en skål och låt de stå och svälla 30 minuter. Sila av vattnet genom en sil och låt solroskärnorna rinna av.
Blanda jäst, vatten, surdeg, sirap, salt och fänkål i en köksmaskin. Tillsätt solroskärnor, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 10 minuter i köksmaskinen. Ta upp och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, 30x35 cm. Dela degen i 24 rutor med en degskrapa. Plasta långpannan. Låt jäsa över natten i kylen eller svalt skafferi.
Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort plasten och pensla degrutorna med vatten och strö över solroskärnor.
Grädda bröden på andra falsen nerifrån i ugnen i 2 minuter – sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Bryt brödet i bitar.
Recept: Christina Asplund
Recept från Mitt kök