Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rågrutor – recept

Recept på frukostbröd med surdeg. Goda och saftiga rågrutor med solroskärnor med bas av surdeg som får jäsa över natten och gräddas på morgonen.

Rågrutor – receptRågrutor – receptRågrutor – recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 dlsolroskärnor- + 5 dl kokande vatten
  • 25 gjäst- ½ paket
  • 5 dlvatten- kallt
  • 1,5 dlrågsurdeg- (köpt eller egen)
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msksirap
  • 0,5 mskhavssalt
  • 1 mskfänkål- stött
  • 3 dlgrovt rågmjöl
  • 10 dlvetemjöl- med hög proteinhalt, ex manitoba cream

Garnering

  • vatten- solroskärnor

Gör så här

  1. Dag 1: Häll kokande vatten över solroskärnorna i en skål och låt de stå och svälla 30 minuter. Sila av vattnet genom en sil och låt solroskärnorna rinna av.

  2. Blanda jäst, vatten, surdeg, sirap, salt och fänkål i en köksmaskin. Tillsätt solroskärnor, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 10 minuter i köksmaskinen. Ta upp och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, 30x35 cm. Dela degen i 24 rutor med en degskrapa. Plasta långpannan. Låt jäsa över natten i kylen eller svalt skafferi.

  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort plasten och pensla degrutorna med vatten och strö över solroskärnor.

  4. Grädda bröden på andra falsen nerifrån i ugnen i 2 minuter – sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler. Bryt brödet i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök