Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rågmjölsstekt abborre med rotsellericrème och flädermarinerade betor

Passa på att äta abborre nu, den är allra bäst på sensommaren, hösten och vintern.

Rågmjölsstekt abborre med rotsellericrème och flädermarinerade betor
Rågmjölsstekt abborre med rotsellericrème och flädermarinerade betor
Rågmjölsstekt abborre med rotsellericrème och flädermarinerade betor
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gabborrfilé
  • 1,5 dlrågmjöl- grovt
  • 1 tsksalt
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msksmör

Sellericrème

  • 600 grotselleri
  • 4 dlmjölk- (3 %)
  • 2 mskcrème fraiche
  • 1 tsksalt

Betor

  • 400 ggulbetor- eller polkabetor
  • 1 mskflädersaft- koncentrerad
  • 3 mskrapsolja
  • 0,5citron- pressad saft
  • 0,5 tsksalt

Smör

  • 100 gsmör
  • 0,5gul lök
  • 2 mskkapris
  • 1citron- rivet skal
  • 1 mskgräslök- hackad
  • 2 krmsalt

Blomkål

  • 250 gblomkål
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Betor: Koka betorna mjuka i vatten i en kastrull. Skala och skär dem i klyftor. Blanda flädersaft, olja, citronsaft och salt. Häll marinaden över betorna och låt stå till servering.

  2. Selleri: Skala och skär sellerin i små bitar. Koka dem i mjölken tills de blir mjuka. Häll av mjölken och mixa sellerin med crème fraiche till en slät crème. Smaka av med salt.

  3. Smör: Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och börjar dofta hasselnötter. Häll det genom ett kaffefilter. Skala och finhacka löken. Blanda smöret med lök, kapris, citronskal, gräslök och salt.

  4. Blomkål: Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skär dem i cm-tjocka skivor. Stek skivorna i olja tills de blir mjuka, ca 4 min på varje sida. Krydda med salt.

  5. Fisk: Krydda mjölet med salt och vänd fisken i mjölet. Stek den gyllenbrun i olja ca 3 min på varje sida. Tillsätt smöret mot slutet av stekningen och ös fisken med stekfettet så att den får en krispig yta. Låt fisken rinna av på hushållspapper.

  6. Servera den nystekta fisken med sellericrème, marinerade betor, blomkål och brynt smör. Garnera med krasse.

Vad tyckte du om receptet?