Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fantastiskt god rådjursytterfilé, perfekt till nyårsmiddag. Vinterns rotfrukter passar fint till mört rådjurskött med rödvinssky.
Kött: Rumstemperera köttet och torka av det. Dela filéerna på mitten. Salta, peppra och krydda med rosmarin, timjan och enbär. Bryn filébitarna runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över i en ugnssäker form och stek klart i mitten av ugnen vid 175 grader, cirka 20 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.
Skysås: Fräs schalottenlök, vitlök, morot och rotselleri i olja i en kastrull under omrörning.
Tillsätt tomatpuré, socker, rött vin, vatten och mörk oxfond. Låt koka ihop till hälften.
Sila skyn ner i en annan kastrull och rör ner smör. Smaka av med salt och peppar.
Stomp: Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 30 minuter. Häll av vattnet och låt rotfrukterna ånga av. Mosa dem grovt med en potatisstöt och rör ner smöret. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg sköljda tomater på kvist i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Strö över flingsalt. Grilla högt under grillelementet i ugnen i 250 grader, cirka 3 minuter tills tomaterna böjar spricka. Lägg upp maten på tallrikar och servera.
Recept från Mitt kök