Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål - så här gör du

Färsk ingefära och vitlök ger steken en god smakbrytning. Den smörkokta brysselkålen blir perfekt till.

Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos  och smörkokt brysselkål - så här gör du
Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos  och smörkokt brysselkål - så här gör du
Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos  och smörkokt brysselkål - så här gör du
Rådjursstek med ingefära och vitlök, rotmos och smörkokt brysselkål Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 1,7 kgrådjurstek- urbenad
  • 50 gingefära- färsk
  • 4vitlöksklyftor
  • 2,5 tsksalt
  • 4 krmvitpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Rotmos

  • 1 kgkålrot
  • 400 gmorötter
  • 600 gpotatis
  • 3 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Brysselkål

  • 750 gbrysselkål- fryst
  • 2 msksmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Krydda insidan av steken med blandningen, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rulla ihop köttet och bind steken med steksnöre.

  2. Krydda steken utanpå med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn den runt om i smör tills den fått fin färg.

  3. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en köttermometer. Stek till 60° innertemperatur, 1 1/2-2 timmar.  Låt köttet vila ca 30 min under bakplåtspapper.

  4. Rotmos: Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem i mindre bitar.

  5. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 10 min. Lägg i potatisen och koka tills allt blivit mjukt, ca 10 min. Häll av kokspadet, spara ca 1 dl.

  6. Mosa rotfrukterna med potatisstöt. Tillsätt smöret och späd med kokvatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  7. Koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten med smör enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet.

  8. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rotmos och brysselkål.

Vad tyckte du om receptet?