Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rådjurspaté

Recept på Fredrik Erikssons viltpaté - en rådjurspaté med hasselnötter. Förutom på julbordet passar den här viltpatén också till danskt smörrebröd.

Rådjurspaté
Rådjurspaté
Rådjurspaté
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 400 grådjurshals- + 350 g urbenad,  eller -nacke
  • 250 grådjurslever- eller grislever
  • 400 gspäck
  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 knippabladpersilja
  • 1,5 dlhasselnötter
  • 5 clbrännvin- kryddat, t ex Nordguld akvavit
  • 3enbär
  • 4 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • 25 gsmör
  • 3lagerblad
  • 6 kvistartimjan

Garnering

  • morot- tunnskivad
  • gul lök- i ringar
  • lagerblad
  • grönkål
  • flingsalt

Tillbehör

  • cumberlandsås

Gör så här

  1. Koka 400 g rådjurshals i saltat vatten ca 1 1/2 timme. Ta upp och dela i mindre bitar.

  2. Grovhacka 350 g rådjursnacke, lever och späck. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Hacka nötterna.

  3. Mixa nacke, lever, späck, lök, vitlök och persilja i en matberedare. Krydda med akvavit, krossade enbär, salt och peppar.  Blanda grädde och ägg och rör ner det kokta köttet och nötterna. Låt färsen stå i kylen ca 1 dygn.

  4. Sätt ugnen på 150°. Lägg färsen i en smord form. Pensla ovansidan med smält smör. Lägg lagerblad och timjan ovanpå.

  5. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt  den kallna. Ställ en form med kallt vatten på patén så att den pressas, det är då lättare att skära patén i fina skivor.

  6. Skär patén i skivor och garnera med morot, lök, lagerblad och grönkål. Strö över flingsalt och servera patén med cumberlandsås.

Vad tyckte du om receptet?