Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Fredrik Erikssons viltpaté - en rådjurspaté med hasselnötter. Förutom på julbordet passar den här viltpatén också till danskt smörrebröd.
Koka 400 g rådjurshals i saltat vatten ca 1 1/2 timme. Ta upp och dela i mindre bitar.
Grovhacka 350 g rådjursnacke, lever och späck. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Hacka nötterna.
Mixa nacke, lever, späck, lök, vitlök och persilja i en matberedare. Krydda med akvavit, krossade enbär, salt och peppar. Blanda grädde och ägg och rör ner det kokta köttet och nötterna. Låt färsen stå i kylen ca 1 dygn.
Sätt ugnen på 150°. Lägg färsen i en smord form. Pensla ovansidan med smält smör. Lägg lagerblad och timjan ovanpå.
Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt den kallna. Ställ en form med kallt vatten på patén så att den pressas, det är då lättare att skära patén i fina skivor.
Skär patén i skivor och garnera med morot, lök, lagerblad och grönkål. Strö över flingsalt och servera patén med cumberlandsås.