Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rådjursfilé med rotfrukter, jordärtskockspuré och rödvinssås är en riktigt festlig middag. Rotfrukterna går bra att förvälla i förväg och sedan fräsa strax innan maten ska serveras. Sås och puré kan göras redan dagen före och bara värmas när det dags att lägga upp på tallrikarna.
Sätt ugnen på 125°. Putsa och krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
Jordsärtskockspuré: Skala och koka jordärtskockor och potatis var för sig tills de är mjuka. Häll av vattnet. Mixa jordärtskockorna tillsammans med smöret. Pressa potatisen och blanda med jordärtskockorna. Späd med mjölk och krydda med salt.
Rotfrukter: Skala och skär svartrötter, morötter, lök och vitlök i bitar. Ansa och skär fänkålen i bitar. Koka rotfrukter, lök och fänkål i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rinna av. Stek rotfrukterna i smör tills de börjar få färg. Låt kantarellerna steka med ca 3 min. Krydda med salt.
Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör ca 2 min. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras. Häll på vin och vatten och sjud tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt fonden och koka ca 5 min. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt och peppar. Vispa i smöret, sila såsen.
Servera köttet med jordärtskockspuré, rotfrukter och sås.