Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rådjursfilé med körsbär och rödbeta

Servera gärna ugnsrostad potatis till rådjursfilén om den ska serveras som ensamrätt. Det går även bra att använda frysta körsbär.

Rådjursfilé med körsbär och rödbeta
Rådjursfilé med körsbär och rödbeta
Rådjursfilé med körsbär och rödbeta

Rådjursfilé

  • 500 grådjursytterfilé
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

körsbär

  • 12körsbär
  • 1 mskättiksprit- (12 %)
  • 2 mskströsocker
  • 3 mskvatten
  • 1 mskkörsbärsvin

Picklad rödbeta

  • 2rödbetor- 150 g
  • 0,5 mskättiksprit- (12 %)
  • 1 mskströsocker
  • 1,5 mskvatten
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Rödbetscrème

  • 4rödbetor- 250 g
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmströsocker

Sky

  • 1gul lök
  • rådjurssadel- puts från
  • 0,5 mskolivolja
  • 6 dlvatten
  • 0,5 dlviltfond- eller kalvfond, konc

Garnering

  • 12körsbär
  • 12 bladharsyra- eller ängssyra

Gör så här

  1. Körsbär: Halvera och kärna ur körsbären. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg körsbären i lagen och låt kallna. Tillsätt vinet.

  2. Rådjursfilé: Sätt ugnen på 125 grader. Putsa rådjurssadeln från senor. Spara putset till såsen. Bryn köttet runt om i olja. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 52 grader innertemperatur, beräkna 15–20  min. Låt köttet vila 30 min.

  3. Rödbetor: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Skala och riv rödbetan på den grova sidan på rivjärnet. Blanda rivet med ättikslag, salt och peppar.

  4. Crème: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Mixa rödbetorna med mixerstav tillsammans med smör till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och socker .

  5. Sky: Skala och hacka löken. Bryn lök och puts från köttet i olja i en kastrull. Häll på vatten och fond och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Sila.

  6. Stek köttet runt om i smör ca min. Ta köttet från stekpannan. Salta och peppra. Skär det i skivor.

  7. Värm rödbetspurén. Servera köttet med körsbär, picklad rödbeta, rödbetscrème, sky och körsbär.

Vad tyckte du om receptet?