Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel

Den som vill komma undan lite billigare kan ersätta tryffeln med tryffelolja.

Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel
Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel
Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel
Rådjursfilé med bondbönor, karljohanssvamprisotto och färsk tryffel Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 600 grådjursytterfilé
  • 1 tsksalt- + 1 krm
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör
  • 400 gbondbönor
  • 1 mskolivolja

Karljohanssvamprisotto

  • 100 gkarljohansvamp
  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 krmsalt- + 0,5 tsk
  • 2 dlarborioris- eller carnaroliris
  • 67 dlvatten
  • 1,5 mskkonc kycklingfond
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 50 gparmesan- riven

Garnering

  • 30 gtryffel- färsk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär köttet i två bitar. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Bryn dem i smör i en stekpanna, ca 1 minut på varje sida tills de fått fin färg.

  2. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga det mitt i ugnen, ca 20 min, till 54° innertemperatur. Låt köttet vila på en skärbräda innan det skärs i skivor.

  3. Risotto: Ansa och tärna svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svampen i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 2 krm salt.

  4. Fräs lök, vitlök och ris i 1 msk smör i en kastrull. Blanda vatten och fond. Häll vin och hälften av buljongen över riset. Koka risotton sakta under omrörning. Späd vartefter med den resterande buljongen. Blanda ner svampen, ost och 1 msk smör. Krydda med 1/2 tsk salt.

  5. Ta bondbönorna ur skidorna och skala dem. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt vattnet rinna av och blanda dem med olja.

  6. Servera den krämiga risotton i djupa tallrikar. Lägg på köttet och böndorna och strö över hyvlad tryffel.

Vad tyckte du om receptet?