Allt om Mat / Recept / ”Råbiff” på rödbeta med getostkräm och sallad
”Råbiff” på rödbeta med getostkräm och sallad
4 personer
1 timme och 40 minuter
tillagning: 40 minuter i ugn: 1 timme Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 4,2 · 35 röster)
Recept på rödbetsråbiff. Den passar såklart köttätare också. Tricket är att blanda ugnsbakad och råriven rödbeta, för att maxa smak och konsistens. Här får du lära sig hur du gör en lika elegant förrätt som på krogen.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 grödbetor- färska
0,5 mskolivolja- + 1 msk
1 mskbalsamvinäger- vit eller röd
1,5 tskflingsalt
2 krmsvartpeppar- nymald
1avokado
0,5 mskcitron- pressad
1 krmsalt
Getostkräm
30 ggetost- vällagrad + 20 g, t ex Chevrette
1äggula
1 mskdijonsenap
1 mskcitron- pressad
2 dlrapsolja
0,5 tsksalt
Tillbehör
20 grödbetschips
1 dlvalnötter
50 gsalladsmix
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skala rödbetorna. Skär rödbetorna i halvor, men ta undan 100 g till senare.
Foto: Helén Pe
Rödbetsråbiff
Lägg rödbetshalvorna på ett ark ugnsfolie. Blanda med 1/2 msk olja och vik ihop paketet. Lägg paketet på en plåt och tillaga mitt i ugnen tills rödbetorna är helt mjuka, ca 1 timme. Låt svalna.
Foto: Helén Pe
Rödbetsråbiff
Riv de bakade och den råa röd - betan grovt på rivjärn. Rör ihop rödbetor, olja, vinäger, flingsalt och peppar.
Foto: Helén Pe
Rödbetsråbiff
Halvera och gröp ur avokadon. Mosa halvorna grovt i skål. Tillsätt citronsaft och salt.
Foto: Helén Pe
Rödbetsråbiff
Getostkräm: Riv 30 g ost fint på rivjärn, gärna zestjärn. Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle och vispa till en tjock majonnäs. Krydda med salt. Rör i den rivna osten.
Foto: Helén Pe
Rödbetsråbiff
Fördela avokadomoset jämnt i botten på en stansring. Fyll på med rödbetsrivet och packa ihop med hjälp av en stanspress eller sked. Ta bort ringen och toppa med getostkräm, rödbetschips och nötter. Riv över 20 g ost och garnera med salladsmix.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,2 · 35 röster)
KÖKSTIPSET: Stansringen som används på bilden finns att köpa på Cervera, men även Åhléns har liknande.
Det blir lite avokadokräm över, men den är underbart god att servera till grillad sparris, kött, pommes frites mm. Avokadon går bra att hoppa över om man önskar, men den bidrar till extra krämighet och ett vackert utseende. Rödbetchipsen finns i välsorterade livsmedelsbutiker.