Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarbertarte ”Royal” med pinot noir- och hallonsorbet och grapefruktsallad

En ljuvlig dessertdröm skapad av Elisabeth Johansson. Pinot noir- och hallonsorbet, grapefruktsallad och rabarbertarte (utom marängtäcket) kan göras i förväg. Marängen kan annars bli lite seg.

Rabarbertarte ”Royal” med pinot noir- och hallonsorbet och grapefruktsallad
Rabarbertarte ”Royal” med pinot noir- och hallonsorbet och grapefruktsallad
Rabarbertarte ”Royal” med pinot noir- och hallonsorbet och grapefruktsallad

Pinot noir-sorbet

  • 2gelatinblad
  • 50 gströsocker
  • 50 gglykos
  • 1 dlvatten
  • 750 ghallon
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlrödvin- (pinot noir)

Pajskal

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 65 gsmör
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 krmsalt
  • 0,5 mskmjölk

Royalfyllning

  • 150 grabarber- späda, i små tärningar
  • 1 msksmör
  • 2 mskströsocker
  • 0,75 dlmjölk- eller vispgrädde, söt kondenserad
  • 1ägg
  • 0,5vaniljstång

Maräng

  • 1äggvita
  • 2 mskströsocker

Grapefruktsallad med arrakssyltad fänkål

  • 1 dlströsocker
  • 2 dlvatten
  • 4 mskcitronsaft- pressad
  • 1citron- några strimmlor citron & skal
  • 1,5 tskarraksessens- ev några hela anisfrön
  • 200 gfänkål
  • 1grapefrukt- blond
  • 1blodgrape
  • 1apelsin

Gör så här

  1. Sorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Koka en sockerlag av socker, glykos och vatten. Dra av lagen från värmen och låt svalna ca 2 min.

  2. Lyft upp gelatinet, lägg det i den varma sockerlagen och rör om tills det smält. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Rör hallonpurén med socker. Tillsätt hallonpurén och vinet. Låt massan kallna och kör den sedan i en glassmaskin.

  3. Pajskal: Blanda alla ingredienserna, gärna i matberedare. Kavla eller tryck ut degen och fodra små portionsformar eller aluminiumformar. Picka botten med en gaffel. Ställ dem i frysen ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda skalen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Royalfyllning: Sätt ugnen på 200°. Ansa och tärna rabarbern fint. Fräs den snabbt i en varm stekpanna tillsammans med smör och socker. Dra från värmen. Låt svalna.

  6. Blanda kondenserad mjölk och uppvispat ägg i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner vaniljfrön i smeten och vänd i rabarberbitarna. Fyll upp de förgräddade pajskalen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut dem och höj värmen till 225°.

  7. Vispa äggvitan till styvt skum och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Spritsa marängen på pajerna. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills de fått fin färg.

  8. Grapefruktsallad: Blanda socker, vatten, citronsaft och skal, arrak och anis i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.

  9. Skölj och skär fänkålen i tunna strimlor. Skala och skär citrusfrukterna i hinnfria tunna fileér och lägg ner dem i den varma sockerlagen tillsammans med fänkålen.

  10. Servera gärna citrussalladen ljummen till rabarbertarten och sorbeten.

Vad tyckte du om receptet?