Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En ljuvlig dessertdröm skapad av Elisabeth Johansson. Pinot noir- och hallonsorbet, grapefruktsallad och rabarbertarte (utom marängtäcket) kan göras i förväg. Marängen kan annars bli lite seg.
Sorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Koka en sockerlag av socker, glykos och vatten. Dra av lagen från värmen och låt svalna ca 2 min.
Lyft upp gelatinet, lägg det i den varma sockerlagen och rör om tills det smält. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Rör hallonpurén med socker. Tillsätt hallonpurén och vinet. Låt massan kallna och kör den sedan i en glassmaskin.
Pajskal: Blanda alla ingredienserna, gärna i matberedare. Kavla eller tryck ut degen och fodra små portionsformar eller aluminiumformar. Picka botten med en gaffel. Ställ dem i frysen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda skalen mitt i ugnen ca 10 min.
Royalfyllning: Sätt ugnen på 200°. Ansa och tärna rabarbern fint. Fräs den snabbt i en varm stekpanna tillsammans med smör och socker. Dra från värmen. Låt svalna.
Blanda kondenserad mjölk och uppvispat ägg i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner vaniljfrön i smeten och vänd i rabarberbitarna. Fyll upp de förgräddade pajskalen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut dem och höj värmen till 225°.
Vispa äggvitan till styvt skum och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Spritsa marängen på pajerna. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills de fått fin färg.
Grapefruktsallad: Blanda socker, vatten, citronsaft och skal, arrak och anis i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.
Skölj och skär fänkålen i tunna strimlor. Skala och skär citrusfrukterna i hinnfria tunna fileér och lägg ner dem i den varma sockerlagen tillsammans med fänkålen.
Servera gärna citrussalladen ljummen till rabarbertarten och sorbeten.