Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rabarbertårta garnerad med färska jordgubbar. En vacker tårta som passar fint till alla vårens kalas.
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke.
Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och blanda i mjölken, låt svalna 10 minuter.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda i smör- och mjölkblandningen. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och skär i tre bottnar med tandad brödkniv.
Fyllning Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en rostfri kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, ca 30 minuter. Koka på ej för stark värme under omrörning 5-8 minuter. Sila rabarbern. Häll sirapen tillbaka i kastrullen och koka under oavbruten omrörning tills sirapen tjocknar, ca 5 minuter. Spara cirka 2-3 msk av sirapen, blanda resten av sirapen med rabarberbitarna till en marmelad.
Fyllning Vispa cream cheese i en bunke. Tillsätt grädden, 1 dl i taget och vispa till en kräm.
Bred rabarbermarmeladen och 2/3 delar av krämen på två tårtbottnar och lägg ihop dem på ett fat. Toppa med tredje botten. Bred över resten av krämen. Garnera med jordgubbar, skurna i bitar och rosor.
Ringla 2-3 msk sirap över tårtan precis inför serveringen.
Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Recept från Mitt kök