Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarbertårta

Recept på rabarbertårta garnerad med färska jordgubbar. En vacker tårta som passar fint till alla vårens kalas.

RabarbertårtaRabarbertårtaRabarbertårta
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3,5 dlvetemjöl
  • 1 mskbakpulver
  • 1 tskvaniljpulver
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker

Fyllning 1

  • 600 grabarber
  • 2,5 dlströsocker

Fyllning 2

  • 100 gcream cheese
  • 3 dlvispgrädde
  • 250 gjordgubbar
  • ätbara rosor- ekologiskt odlade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en bunke.

  4. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och blanda i mjölken, låt svalna 10 minuter.

  5. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda i smör- och mjölkblandningen. Vänd ner mjölblandningen och vispa ihop.

  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kallna och skär i tre bottnar med tandad brödkniv.

  7. Fyllning Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en rostfri kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, ca 30 minuter. Koka på ej för stark värme under omrörning 5-8 minuter. Sila rabarbern. Häll sirapen tillbaka i kastrullen och koka under oavbruten omrörning tills sirapen tjocknar, ca 5 minuter. Spara cirka 2-3 msk av sirapen, blanda resten av sirapen med rabarberbitarna till en marmelad.

  8. Fyllning Vispa cream cheese i en bunke. Tillsätt grädden, 1 dl i taget och vispa till en kräm.

  9. Bred rabarbermarmeladen och 2/3 delar av krämen på två tårtbottnar och lägg ihop dem på ett fat. Toppa med tredje botten. Bred över resten av krämen. Garnera med jordgubbar, skurna i bitar och rosor.

  10. Ringla 2-3 msk sirap över tårtan precis inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök