Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rabarbertårta med flädermousse och rabarberkompott. En glutenfri underbart god tårta med sommarsmaker. Den är lite pysslig att göra men väl värd att vänta på. Dessutom kan tårtan stå klar i frysen flera dagar i förväg. Glazen och garneringen läggs på vid servering.
Sätt ugnen på 180°. Finriv mandelmassan. Blanda ihop mandelmassa, smör och socker. Tillsätt ägget. -Blanda i kokos och potatismjöl.
Spritsa i eller bred ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 19 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 15–20 min tills ytan är gyllenbrun.
Rabarberkompott: Ansa och finstrimla rabarbern. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och sjud i 2–3 min tills rabarbern mjuknat. Rör i sockret och sjud i ca 5 min.
Rabarberpannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5–10 min. Koka upp grädde och socker. Ta upp och smält gelatinbladet i grädden. Rör i rabarberkompotten.
Häll pannacottan i en interiörform av silikon*, ca 12 cm i diameter och 2–3 cm hög. Sätt formen i frysen i ca 2 tim.
Rabarbergelé: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5–10 min. Koka upp kompotten med vatten och glykos. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och smält det i kompotten. Häll i kompotten i formen med pannacottan och ställ i frysen i ca 4 tim.
Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–10 min. Mixa rabarberkompotten slät. Lösvispa grädden. Blanda yoghurt och florsocker. Värm rabarberpuré, hallonpuré och saft. Ta upp och smält gelatinet i blandningen. Blanda ihop puréblandingen med yoghurten och vänd i grädden.
Stansa ut mandelmassebotten så att den passar silikonformen, 18 cm i diameter. Häll hälften av moussen i formen. Ta ut den frysta rabarberpannacottan ur formen och lägg den i mitten på formen med moussen. Häll på resten av moussen. Lägg mandelmassebotten på moussen. Täck med plastfolie. Sätt formen i frysen i ca 10 tim.
Glaze: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5–10 min. Hacka chokladen. Koka upp kondenserad mjölk, vatten, socker, hallonpuré och glykos. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i glasyren. Låt svalna till 34°.
Ta tårtan ur formen, häll över glasyren. Strö lite kokos runt tårtbotten. Garnera med maränger, kokos, bär, ätliga blommor och eventuellt sockerspiraler av draget socker. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 min före servering.
* Silikonformar finns att köpa i köksbutiker eller går att beställa på nätet. Har du inte silikonformar går det bra att frysa smeten i formar med löstagbara kanter som klätts med plastfolie. En interiörform, som används i receptet, är en silikonform som används om man vill frysa en mousse eller pannacotta som sedan ska läggas som fyllning i en tårta.