Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin

Elegant sötsyrlig rabarbersoppa och maffigt goda mazariner. Perfekt på höstkanten.

Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin
Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin
Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin
Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin Foto: Per Ranung

Rabarbersoppa

  • 45 stjälkarrabarber- av röd sort (ca 900 g)
  • 4 dlvatten
  • 1,5 dlrosévin
  • 1 dlströsocker
  • 30 ghallon
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Mazariner

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskvetemjöl
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 1 mskströsocker
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskmjölk
  • 200 gmandelmassa
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 100 gjordgubbar
  • 100 ghallon

Garnering

  • hallon
  • jordgubbar

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i skivor. Häll vatten och vin i en kastrull. Tillsätt rabarber, socker och hallon. Koka upp och sjud ca 10 min utan omrörning. Sila soppan. Vispa i majsstärkelse, utrörd i lite kallt vatten, och låt soppan koka upp. Låt soppan kallna.

  2. Mazariner: Blanda 3 dl mjöl, 125 g smör och 1 msk socker. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 1 timme i kylen.

  3. Kavla ut degen och klä tolv små pajformar, à 7 cm i diameter.

  4. Sätt ugnen på 175 grader. Finriv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt 1 dl socker, 50 g smör och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. Tillsätt ägg och 1 msk mjöl. Fyll formarna med massan. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Tryck ner jordgubbsbitar och hallon i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.

  5. Häll upp soppan i glas och toppa med hallon och jordgubbar. Servera soppan tillsammans med ljumma hallon- och jordgubbsmazariner och vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?