Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa

Saftig och sötsyrlig kaka som bakas i långpanna vilket ger många goda bitar.

Med mazarinmassa, rabarber och smuldeg har den här kakan allt man kan önska.

​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa
​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa
​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 240 gsmör
  • 360 gvetemjöl- (6 dl)
  • 120 gflorsocker- (2 dl)
  • 40 gäggula- (2 st)

Mazarinmassa

  • 400 gmandelmassa
  • 175 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskkardemumma- mald
  • 4ägg
  • 2 mskvetemjöl

Smuldeg

  • 100 gströsocker
  • 180 gvetemjöl- (3 dl)
  • 40 ghavregryn- (1 dl)
  • 5 gbakpulver- (1 tsk)
  • 120 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 5rabarberstjälkar
  • 3 mskströsocker
  • 2 mskpotatismjöl

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till mördegen. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min.

  2. Kavla ut degen och lägg den i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Nagga bottnen med en gaffel.

  3. Mazarinmassa: Finriv mandel­massan. Blanda mandelmassan

    med smör, socker och kardemumma. Blanda i äggen, ett i taget.

    Rör i mjölet. Bred mazarinmassan över mördegsbottnen.

  4. Smuldeg: Blanda ihop alla ­ingredienserna till en smulig deg. Sätt ugnen på 175°.

  5. Fyllning: Skär rabarbern i tunna skivor (om stjälkarna är trådiga och grova så skala dem först). Blanda socker och potatismjöl och vänd rabarberbitarna i blandningen. ­Fördela rabarberbitarna över mazarinmassan och strö över smuldegen.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Flytta ner kakan till nedre delen av ugnen om den

    börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.

Vad tyckte du om receptet?