Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarbersaft - recept till 1,5 l koncentrerad saft

Saften blir härligt ljusrosa när den görs på de tidiga stjälkarna. Den är god att smaksätta både drinkar och iste med. Receptet är utan konserveringsmedel. Saften håller ca 1 månad i kyl. Ska den förvaras längre måste den frysas.

Rabarbersaft - recept till 1,5 l koncentrerad saft
Rabarbersaft - recept till 1,5 l koncentrerad saft
Rabarbersaft - recept till 1,5 l koncentrerad saft
Foto: Per Ranung / Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kgrabarber
  • 5 dlvatten
  • 2citroner
  • 6 dlströsocker

Eventuell smaktillsats

  • 10gröna kardemummakapslar- eller 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Skölj rabarberstjälkarna. De behöver inte skalas, i skalet sitter mycket av det som ger saften den fina ljust rosa färgen. Skär stjälkarna i tunna skivor. Lägg dem i en stor gryta.

  2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta gula skalet från citronerna och pressa ut saften. Lägg citronskalen i grytan. Häll i citronsaft och vatten och tillsätt eventuell smaktillsats. Koka upp och sjud i ca 10 min. Har du smaktillsats kan grytan gärna stå i ca 20 min innan den silas. Lägg gärna ner en kapsel kardemumma eller en bit av vaniljstången i flaskorna.

  3. Montera en silduk i en silställning. Det fungerar även fint att sila med en silduk lagd i en stor sil eller i ett durkslag. Sila saften och låt den stå och självrinna i ca 20 min. Mät saften för att avgöra mängden socker. Det ska bli ca 1 liter osötad saft. Späd eventuellt med vatten. Mängden beror på hur saftiga rabarberstjälkarna är och hur mycket som har ångat bort vid kokningen.

  4. Koka upp saften och tillsätt sockret under omrörning så att det löses upp. Sjud i ca 2 min. Ta bort det skum som bildats på ytan med hjälp av en tesil eller hålslev. Häll saften i väl rengjorda, varma flaskor. Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Använd saften till att smaksätta iste eller somriga bubbeldrinkar med.

KÖKSTIPSET! Gör man en mindre mängd saft behövs inget konserveringsmedel. Spara gärna en liten flaska i frysen för att njuta av i vinter.