Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberparfait

Servera denna gudomligt goda parfait med rabarbersås. Garnera med bärpulver, till exempel hallon eller svarta vinbär, finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Rabarberparfait
Rabarberparfait
Rabarberparfait
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3rabarberstjälkar- tjocka eller 4–5 smala
  • 1 dlströsocker
  • 0,5citron- färskpressad saft

Parfait

  • 5 dlgrädde
  • 5äggulor
  • 1,5 dlströsocker

Till garnering

  • 1 mskhallonpulver

Gör så här

  1. Ansa rabarbern, skär ½ stjälk i tunna band längs med. Lägg banden i kylen och spara dem till garneringen. Skär resten av rabarbern i tunna skivor (på tvären).

  2. Blanda de tunna skivorna och socker i en kastrull och låt stå cirka 30 minuter, så att rabarbern börjar safta sig.

  3. Häll rabarbern i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och sjud rabarbern tills den blir mjuk, cirka 15 minuter. Blanda i citronsaften. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil. Lägg den avrunna rabarbern i en skål och låt kallna. Häll den avrunna rabarbersaften tillbaka i kastrullen och koka ihop tills den tjocknar till såskonsistens, 5–10 minuter. Låt såsen kallna.

  4. Vispa grädden i en bunke, använd elvisp.

  5. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, använd elvisp. Blanda i den kalla rabarbern. Vänd ner grädden och blanda försiktigt med en gaffel till en jämn massa. Häll parfaitmassan i en bakform (1 ½ liter) klädd med plastfilm. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

  6. Temperera parfaiten i kylskåp cirka 10 minuter inför serveringen. Stjälp upp och ta bort plastfilm.

  7. Garnera parfaiten med rabarberband och hallonpulver. Servera med rabarbersåsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök