Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberpaj

Nu vill vi ha rabarber i allt. Här är en smulig paj som är försvinnande god!

RabarberpajRabarberpajRabarberpaj

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 3 mskströsocker
  • 1äggula

Smuldeg

  • 100 gsmör
  • 2 dlvetemjöl
  • 0,5 dlpärlsocker

Fyllning

  • 1 kgrabarber- späda
  • 0,5vaniljstång
  • 3 dlråsocker
  • 3 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 3 mskvatten

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

  2. Blanda ingredienserna till smuldegen.

  3. Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i cm-tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.

  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt sockret.

  5. Koka upp och låt sjuda 3-4 min. Ta upp 1 ½ dl rabarber med lite spad att spara till sorbeten.

  6. Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner redningen i rabarber-kompotten och låt koka upp. Ta upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.

  7. Sätt ugnen på 200°.

  8. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.

  9. Fyll det förgräddade pajskalet med rabarberkompotten. Toppa med smuldegen.

  10. Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare ca 30 min. Låt pajen svalna. Görs pajen i portionsformar gräddas pajen hela tiden i 200°, ca 15 min.

    Foto: Agneta Thorsèn

    Rabarberdessert

Vad tyckte du om receptet?