Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber

Recept på rabarberpaj med smuldeg. Rabarberpajen är lättlagad och har en god smuldegstopping som kan smaksättas med havregryn, mandel eller frön om man vill ha lite extra smak och textur. Pajen är godast ljummen med glass eller vaniljsås.

Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber
Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber
Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber
Smulpaj med rabarber Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 175 gsmör
  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1ägg

Fyllning

  • 700 grabarber
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt

Ev smaksättning

  • 1 dlhavregryn- eller 0,5 dl mandelspån, solrosfrön eller nötter

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vaniljsås

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut 1/3 av degen i en form, ca 24 cm i diameter. Låt pajbottnen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

    Foto: Per Ranung

  2. Fyllning: Skölj och ansa rabarber. Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälkarna om det är grova stjälkar. Skär rabarbern i ca 1 cm breda bitar. Blanda rabarber, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och salt.

    Foto: Per Ranung

  3. Lägg fyllningen i formen. Blanda eventuellt resten av degen med något eller några av smaksättningarna för att få extra smak och konsistens. Smula smuldegen över rabarberfyllningen.

    Foto: Per Ranung

  4. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca 30 min. Det är viktigt att den står långt ner i ugnen så att den blir gräddad i botten och för att den inte ska bli för mörk på toppen. Låt pajen svalna. Servera pajen ljummen eller rumstempererad. Pudra över florsocker och servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

BAKTIPSET: Snåla inte med rabarbern, det ska vara mycket god fyllning

Gunilla von Heland, receptmakare, om pajen: Rabarbersmaken i pajen är frisk och god tack vare lagom mängd strösocker och lite vaniljsocker. Glöm inte saltet, att tillsätta lite salt är nämligen ett bra knep för att balansera upp smakerna.