Allt om Mat / Recept / Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber
Rabarberpaj med smuldeg - recept på smulpaj med rabarber
6 personer
1 timme
tillagning: 30 minuter i ugn: 30 minuter Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 3,5 · 10 röster)
Recept på rabarberpaj med smuldeg. Rabarberpajen är lättlagad och har en god smuldegstopping som kan smaksättas med havregryn, mandel eller frön om man vill ha lite extra smak och textur. Pajen är godast ljummen med glass eller vaniljsås.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
175 gsmör
4,5 dlvetemjöl- (270 g)
1 dlströsocker
0,5 tskbakpulver
1ägg
Fyllning
700 grabarber
1,5 dlströsocker
2 mskmajsstärkelse (Maizena)
1 tskvaniljsocker
1 krmsalt
Ev smaksättning
1 dlhavregryn- eller 0,5 dl mandelspån, solrosfrön eller nötter
Garnering
florsocker
Tillbehör
vaniljglass- eller vaniljsås
Gör så här
Skär smöret i kuber och blanda med mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut 1/3 av degen i en form, ca 24 cm i diameter. Låt pajbottnen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Foto: Per Ranung
Fyllning: Skölj och ansa rabarber. Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälkarna om det är grova stjälkar. Skär rabarbern i ca 1 cm breda bitar. Blanda rabarber, socker, majsstärkelse, vaniljsocker och salt.
Foto: Per Ranung
Lägg fyllningen i formen. Blanda eventuellt resten av degen med något eller några av smaksättningarna för att få extra smak och konsistens. Smula smuldegen över rabarberfyllningen.
Foto: Per Ranung
Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca 30 min. Det är viktigt att den står långt ner i ugnen så att den blir gräddad i botten och för att den inte ska bli för mörk på toppen. Låt pajen svalna. Servera pajen ljummen eller rumstempererad. Pudra över florsocker och servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 10 röster)
BAKTIPSET: Snåla inte med rabarbern, det ska vara mycket god fyllning
Gunilla von Heland, receptmakare, om pajen: Rabarbersmaken i pajen är frisk och god tack vare lagom mängd strösocker och lite vaniljsocker. Glöm inte saltet, att tillsätta lite salt är nämligen ett bra knep för att balansera upp smakerna.