Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rabarberpaj med hallon. Pajskalet gräddas, fylls med en len vaniljkräm och toppas med sötsyrlig rabarber och hallon. Perfekt till fikat.
Sätt ugnen på 200°. Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och lägg in i kylen i ca 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, täckt med bakplåtspapper i botten. Låt kanten gå upp 2–3 cm. Ställ in pajskalet i kylen i ca 30 min.
Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt svalna.
Vaniljkräm: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg stång- och frön i en kastrull med mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse. Koka upp under vispning tills krämen tjocknar och börjar bubbla. Ta kastrullen från plattan, vispa ordentligt och låt krämen svalna.
Bred ut krämen över pajbottnen.
Ansa och skär rabarbern i centimetertjocka skivor. Strö rabarber och hallon över krämen. Strö över rårörsocker. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min.
Låt pajen svalna. Pudra över florsocker vid servering.