Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Med späd fin rabarber i moussen blir den godast.
Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper över botten på en rund bakform med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter. Klipp bort papper som sticker ut. Smörj och bröa formen.
Tårtbotten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda och rör ner mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i äggvispet. Rör ner mjölken till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 12 minuter. Låt botten svalna. Ta loss kanten och diska den. Torka och klä kanten med plastfolie och kläm fast igen runt tårtbotten.
Rabarbermousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, 5 minuter. Vispa samman äggulor med socker, mjölk och snittad urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Låt den svalna. Ta upp vaniljstången.
Lägg rabarber och strösocker i en kastrull och sjud på medelvärme tills rabarbern blivit mjuk. Krama ur och smält gelatinbladen i en glasskål i mikron, 10 sekunder. Blanda gelatinbladen med den mjuka rabarbern under omrörning. Låt det svalna. Vänd ner vaniljkrämen. Vispa grädden mjukt fluffig. Rör ner en 1/3 av grädden och rör om ordentligt. Vänd sedan ner resten av grädden. Bred moussen över tårtbotten. Ställ tårtan i kylen minst 3 timmar tills moussen är fast.
Ta loss kanten på bakformen och lägg tårtan på fat. Smält hackad vit choklad i en avklippt plastspritspåse i ett glas i mikron, cirka 30 sekunder. Förslut påsen och klipp av spetsen. Spritsa chokladen på tårtan i ett gallermönster. Lägg hallon och citronmeliss på ena sidan och sikta över florsocker.
Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Recept från Mitt kök