Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört

Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört är en genomarbetad dessert. Rabarberkrämen får en lätt ­kryddig smak av kardemumma och lagerblad. Om rabarber­blasten är späd kan den stekas i smör och socker och serveras till.

Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgörtRabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgörtRabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kgrabarber- gärna glasrabarber
  • 100 gjordgubbar
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 1 mskkardemummakärnor- finstötta
  • 1vaniljstång
  • 1lagerblad

Smuldeg

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 100 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 mskälgört- mald

Tillbehör

  • 2,5 dlcrème fraiche
  • 1 dlälgörtsirap- se recept nedan

Gör så här

  1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, smör, socker och älgört till en smulig deg. Fördela den på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10–15 min. Rör om efter halva ­tiden. Låt kallna.

  2. Skala och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker och vin och låt koka upp. Häll i vattnet och tillsätt kardemumma, vanilj och lagerblad. Låt sjuda 20–30 min utan lock. Låt svalna.

  3. Vispa crème fraichen fast med elvisp.

  4. Fördela krämen i åtta tallrikar. Klicka på crème fraiche, strö över smuldeg, ringla sirapen över.

Vad tyckte du om receptet?

Älgörtssirap

Mald älgört och älgörtssirap finns ofta att köpa i hälsokostbutiker. Hittar du den inte kan du i stället använda torkad mald kamomill och lönnsirap.