Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberkräm med vaniljyoghurt och havresmul

Nu passar vi gärna på och bakar med rabarber när den är i säsong. Extra festligt och fint blir det om desserten serveras i små glas­burkar.

Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Rabarberkräm med vaniljyoghurt och havresmul
Rabarberkräm med vaniljyoghurt och havresmul
Rabarberkräm med vaniljyoghurt och havresmul
Foto: STEFAN WETTAINEN

Ingredienser

  • 400 grabarber
  • 1 mskvatten
  • 5 mskströsocker

Havresmul

  • 1,5 dlhavregryn
  • 0,5 dlpekannötter- grovhackade
  • 0,5 dlsolroskärnor
  • 1 nypasalt
  • 2 mskhonung
  • 2 mskrapsolja

Vaniljyoghurtkräm

  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 0,5 tskvaniljsocker
  • 1 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Havresmul: Sätt ugnen på 175°.  Rör ihop havregryn, nötter, solroskärnor och salt. Värm upp honung och olja och rör ner det

    i blandningen. Blanda väl och sprid ut smulorna jämnt på en plåt. Rosta smulorna mitt i ugnen i ca 15 min tills de är gyllene. Rör om några gånger så att de rostas jämnt. Låt smulorna svalna.

  2. Rabarberkräm: Skala rabarbern om skalet är träigt. Skär rabarbern

    i mindre bitar. Lägg vatten och socker i en kastrull tillsammans med rabarbern. Värm upp blandningen på låg värme och låt det småputtra tills rabarbern är mjuk. Rör om så den mosas lite lätt. Låt krämen svalna.

  3. Vaniljyoghurtkräm: Vispa upp turkisk yoghurt med vaniljsocker. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i yoghurten.

  4. Fördela yoghurtkrämen i 4 glas eller burkar. Toppa med rabarber­kräm och strö över havresmulorna.

Vad tyckte du om receptet?