Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den vita chokladmoussens konsistens är som en dröm – len, fluffig och vansinnigt god. Tillsammans med rabarber, bär och mördegskakor är det en dessert värd att minnas.
Ansa och skär rabarbern i små tärningar. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull. Låt puttra ca 5 min. Låt kallna och lyft upp och släng bort vaniljstången.
Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.
Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 1/2 dl grädde. Hacka chokladen. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Häll i den kalla grädden och likör och ställ kallt.
Mördegsplattor: Hacka samman mjöl, socker, salt och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt mellan två ark bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Stansa ut små runda kakor ca 3 cm i diameter medan kakan fortfarande är varm. Låt dem kallna. Hit går bra att förbereda.
Vispa chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarbern i glas. Fyll på med citroncurd och chokladmousse. Garnera med mördegsplattor och bär.