Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattor

Den vita chokladmoussens konsistens är som en dröm – len, fluffig och vansinnigt god. Tillsammans med rabarber, bär och mördegskakor är det en dessert värd att minnas.

Rabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattorRabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattorRabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattor
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 200 grabarber
  • 1vaniljstång
  • 2 dlströsocker

Citroncurd

  • 1gelatinblad
  • 3äggulor
  • 2 dlströsocker
  • 1citron- rivet skal och saft (ca 0,75 dl)
  • 100 gsmör- osaltat

Chokladmousse

  • 0,5gelatinblad
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 100 gvit choklad
  • 2 mskCointreau- eller apelsinlikör

Mördegsplattor (ca 50 st)

  • 2,25 dlvetemjöl
  • 2,5 mskströsocker
  • 1,5 krmsalt
  • 100 gsmör
  • 1äggula

Garnering

  • bär- färska t ex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, röda vinbär

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i små tärningar. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull. Låt puttra ca 5 min. Låt kallna och lyft upp och släng bort vaniljstången.

  2. Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.

  3. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 1/2 dl grädde. Hacka chokladen. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Häll i den kalla grädden och likör och ställ kallt.

  4. Mördegsplattor: Hacka samman mjöl, socker, salt och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme.

  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt mellan två ark bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Stansa ut små runda kakor ca 3 cm i diameter medan kakan fortfarande är varm. Låt dem kallna. Hit går bra att förbereda.

  6. Vispa chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarbern i glas. Fyll på med citroncurd och chokladmousse. Garnera med mördegsplattor och bär.

Vad tyckte du om receptet?