Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberkompott med grönt te, vaniljkräm och kaksmulor

Förvara rabarberkompotten i glasburkar i kylen. Perfekt att ge bort.

Rabarberkompott med grönt te, vaniljkräm och kaksmulor
Rabarberkompott med grönt te, vaniljkräm och kaksmulor
Rabarberkompott med grönt te, vaniljkräm och kaksmulor
Ann-Charlotte Fägerlind

Rabarberkompott:

  • 400 grabarber
  • 200 gsocker
  • 1 dlvatten
  • 1vaniljstång
  • 10 gmatcha- (japanskt, torkat tepulver)

Vaniljkräm med vispad grädde:

  • 2 dlmjölk
  • 2,5 dlgrädde
  • 1vaniljstång
  • 0,75 dlsocker
  • 4 krmvetemjöl
  • 3äggulor
  • 4 krmmajsstärkelse (Maizena)

Kaksmulor med flingsalt:

  • 100 gsmör
  • 1 dlhavregryn
  • 1 dlvetemjöl
  • 0,5 dlsocker
  • 3 krmflingsalt

Gör så här

  1. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg i en kastrull med socker, vatten, delad vailjstång, urskrapade vaniljfrön och te. Koka rabarbern mjuk, utan att den blir mosig. Låt svalna.

  2. Vaniljkräm med vispad grädde: Häll ner mjölk och 1/2 dl av grädden i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner skrapet och stången i kastrullen. Koka upp på medelvärme och ställ åt sidan i 1 timma så att all smak dras ur vaniljstången. Vispa äggulorna i en bunke. Tillsätt socker och mjöl och vispa till en slät smet. Häll i gräddmjölken tillsammans med äggulorna och ställ på medelvarm platta. Rör försiktigt i botten på kastrullen med en träslev. Sänk värmen när krämen börjar tjockna. Sila igenom en finmaskig sil så att alla eventuella klumpar försvinner. Ställ i kylskåpet. Vispa 2 dl grädde tills den blir fluffig och blanda med vaniljkrämen

  3. Kaksmulor med flingsalt: Blanda alla ingredienser i en bunke tills degen går ihop. Lägg ut tunt på bakplåtspapper och baka i ugn på 200 grader i cirka 7-8 minuter tills det är gyllenbrunt. Låt svalna. Mixa eller hacka till smulor. Varva rabarberkompott med vaniljkräm och smulor och toppa med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök