Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberkaka med hallonmaräng

Hallonmarängen ger rabarberkakan en fantastisk smak!

Rabarberkaka med hallonmaräng
Rabarberkaka med hallonmaräng
Rabarberkaka med hallonmaräng
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dlströsocker
  • 150 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 3ägg
  • 2 mskvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker
  • 200 grabarber

Hallonmaräng

  • 100 ghallon
  • 1,25 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 2äggvitor

Gör så här

  1. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skär till kanten med en degskrapa eller kniv. Nagga botten med en gaffel.

  3. Fyllning: Finriv mandelmassan och blanda i smöret, lite i taget. Dela 2 ägg och rör ner äggulorna, en i taget, samt det hela ägget. Vänd i mjölet.

  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret. Fortsätt vispa till en fast maräng­smet. Vänd ner marängsmeten i mandelsmeten. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda ner den i smeten och häll i formen.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min. Flytta ner kakan ett steg i ugnen och grädda ytter­ligare 5–10 min, tills fyllningen har stannat. Ta ut kakan och låt den kallna.

  6. Hallonmaräng: Passera hallonen genom en sil och väg till 50 g. Koka upp hallonpuré, socker och vatten och koka till 110°. Vispa äggvitorna till fast skum. Låt hallonlagen koka till 121°. Häll den över äggvitorna i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa tills smeten kallnat.

  7. Fyll hallonsmeten i en engångsspritspåse med en rund tyll. Spritsa smeten på pajen. Bränn den med en gasolbrännare.

Vad tyckte du om receptet?