Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rabarberkaka med brynt smör och maräng. Syndigt god kaka som dessutom är lättbakad.
Sätt ugnen på 150°. Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det är nötbrunt och doftar knäckigt. Häll upp i en liten kanna och låt svalna.
Vispa äggulor, ägg och socker krämigt med elvisp. Rör i det brynta smöret och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt och vänd ner i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Topping: Ansa och skiva rabarbern. Värm den med sockret i en kastrull under omrörning tills den smälter. Låt svalna. Blanda rabarber och jordgubbssylt och fördela det över smeten.
Maräng: Vispa äggvitor och ättika till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Fortsätt vispa till en blank och seg marängsmet.
Fördela marängsmeten på kakan och grädda i nedre delen av ugnen 40–45 min. Håll koll så inte marängen bränns, lägg på lite aluminiumfolie eller bakplåtspapper om marängen ser ut att få för mycket färg. Känn med en sticka i mitten på kakan att den är genomgräddad och inte kladdig.
Låt kakan kallna. Pudra över florsocker med en liten sil och garnera eventuellt med blommor precis före servering.