Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarberglass - enkelt recept

Det är svårt att hitta rabarberglass att köpa i matbutiken, därför är den perfekt att göra själv.

Rabarberglass - enkelt receptRabarberglass - enkelt receptRabarberglass - enkelt recept
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 1vaniljstång
  • 1 krmsalt
  • 4äggulor
  • 1,25 dlströsocker

Rabarberkräm

  • 300 grabarber
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvatten

Gör så här

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner stången. Tillsätt salt. Koka upp och ta sedan kastrullen från värmen.

  2. Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Rör ner lite av den varma mjölkblandningen i äggen och tillsätt sedan resten.

  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under omrörning tills smeten tjocknat och är 84–85°. Den får inte koka. Ta kastrullen från värmen, ställ den i ett kallt vattenbad och kyl smeten. Sila glassmeten genom en finmaskig sil ner i en ren bunke. Täck bunken med plastfolie. Ställ in i kylen i 2–3 tim, men gärna över natten.

  4. Rabarberkräm: Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg -bitarna i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Koka upp -under lock och låt sedan sjuda i ca 10 min. Låt kallna.

  5. Blanda rabarberkrämen med glassmeten. Frys glassen.

  6. I glassmaskin: Följ glassmaskinens bruksanvisning. När glassen är klar kan den ätas -direkt även om den är ganska mjuk. Konsistensen blir perfekt om den läggs över i en bunke med lock och får stå i frysen i 1–2 tim. Den kan frysas ännu längre, men ta då ut den i rumstemperatur i ca 20 min innan den ska serveras. Frys i form: Häll smeten i en form och ställ in den i frysen. Rör om var 20:e min tills glassen är så kall att den är svår att röra i. Låt den frysa en stund till, den totala frystiden är 3–4 tim.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på rabarberglass gjord på kondenserad mjölk hittar du här: