Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En vårlig dessert som bakas av den första rabarbern med en frasig botten och mjuk vaniljkräm. Crèmen och bottnen kan förberedas men rabarbern är godast ljummen.
Sätt ugnen på 225°. Skär den tinade smördegen i avlånga bitar, 4x10 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, strö över strösocker, lägg på ett bakplåtspapper och en ugnssäker form som press. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Ta bort form och papper och låt svalna på galler. Sänk värmen till 150°.
Vaniljcrème: Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda stång, frön, mjölk, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp till en kräm under omrörning. När första bubblan kommer, dra kastrullen åt sidan och vispa i smöret. Sila krämen genom finmaskig sil, låt svalna. Späd ev med lite grädde före servering.
Skala rabarbern och skär i ca 12 bitar (per hel rabarber), ca 10 cm långa. Rulla bitarna i socker och lägg dem i en ugnssäker form. Baka dem mjuka mitt i ugnen ca 15 min.
Bred lite vaniljcrème på smördegen, skiva rabarberstjälkarna försiktigt och lägg som längder, två och två på smördegen. Lägg upp på tallrikar, garnera med strimlad citronmeliss. Skeda upp ägg av sorbet och vaniljglass och lägg på en bädd av lite smulor från smördegen.