Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lyxig och vacker rabarbercheesecake med vit choklad, toppad med färska hallon. Den här cheesecaken kan du servera kylskåpskall eller fryst och lätt tinad.
Sätt ugnen på 175°. Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i en matberedare. Smält smöret i en stekpanna. Ta pannan från värmen och blanda i kexsmulor och nötter.
Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant med ett bakplåtspapper i botten, ca 22 cm i diameter. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen i 10–15 min. Låt kallna. Klä formens innerkanter med tårtplast.
Fyllning: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären. Blanda rabarber och socker och låt stå i ca 30 min tills rabarbern saftar sig.
Lägg rabarbern i en kastrull och koka under omrörning tills sockret lösts upp och rabarbern är mjuk, i 5–10 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Vispa grädden. Vispa färskosten i ca 1 min. Häll i den varma rabarbern och vispa ihop.
Ta upp och smält gelatinbladen i citronsaften på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt 1 dl av färskost- och rabarbersmeten och rör tills allt blandas. Blanda det sedan med resten av färskost- och rabararbersmeten. Vänd ner den vispade grädden. Häll cheesecakesmeten i formen. Täck med plastfolie och låt stelna i kylen i ca 6 timmar.
Garnering: Smält chokladen. Vispa ihop färskost och choklad till en kräm. Garnera cheesecaken med spritsad kräm, hallon och nötter. Sikta över florsocker.