Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarbercheesecake - underbart god cheesecake med rabarber

Recept på lyxig och vacker rabarbercheesecake med vit choklad, toppad med färska hallon. Den här cheesecaken kan du servera kylskåpskall eller fryst och lätt tinad.

Rabarbercheesecake - underbart god cheesecake med rabarber
Rabarbercheesecake - underbart god cheesecake med rabarber
Rabarbercheesecake - underbart god cheesecake med rabarber
Foto: Lena Söderström / Allt om Mat

Ingredienser

  • 300 gdigestivekex
  • 150 gsmör
  • 4 mskpistaschnötter- finhackade

Fyllning

  • 4rabarberstjälkar- tjocka, eller 8 smala stjälkar)
  • 2,5 dlströsocker
  • 6gelatinblad
  • 3 dlvispgrädde
  • 600 gnaturell färskost
  • 1 mskcitron- pressad

Garnering

  • 75 gvit choklad
  • 150 gnaturell färskost
  • 150 ghallon- frysta eller färska
  • 3 mskpistaschnötter- hackade
  • 1 mskflorsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i en matberedare. Smält smöret i en stekpanna. Ta pannan från värmen och blanda i kexsmulor och nötter.

  2. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant med ett bakplåtspapper i botten, ca 22 cm i diameter. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen i 10–15 min. Låt kallna. Klä formens innerkanter med tårtplast.

  3. Fyllning: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären. Blanda rabarber och socker och låt stå i ca 30 min tills rabarbern saftar sig.

  4. Lägg rabarbern i en kastrull och koka under omrörning tills sockret lösts upp och rabarbern är mjuk, i 5–10 min.

  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.

  6. Vispa grädden. Vispa färskosten i ca 1 min. Häll i den varma rabarbern och vispa ihop.

  7. Ta upp och smält gelatinbladen i citronsaften på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt 1 dl av färskost- och rabarbersmeten och rör tills allt blandas. Blanda det sedan med resten av färskost- och rabararbersmeten. Vänd ner den vispade grädden. Häll cheesecakesmeten i formen. Täck med plastfolie och låt stelna i kylen  i ca 6 timmar.

  8. Garnering: Smält chokladen. Vispa ihop färskost och choklad till en kräm. Garnera cheesecaken med spritsad kräm, hallon och nötter. Sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?