Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Söta och bäriga bullar med smak av vanilj. Låt gärna degen jäsa i kylen under natten.
Smula jästen i degbunken och tillsätt kall mjölk och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, vetemjöl, kardemumma, smöret i klickar och salt under tiden degen arbetas i köksmaskinen tills den släpper bunkens kant, i cirka 10 minuter. Plasta degbunken och låt den jäsa i minst 1 timme i rumstemperatur eller ställ in i kylen över natten.
Ta fram degbunken och ställ den i rumstemperatur i 1 timme om den jäst i kylen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Kavla ut den till en rektangel, cirka 35 × 45 centimeter.
Fyllning: Blanda smör och vaniljsocker. Bred smöret över degplattan. Ansa, skölj, torka av och skiva rabarberstjälkarna i tunna skivor och blanda med socker och potatismjöl i en skål. Fördela över degen. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och skär den i 2 centimeter breda bitar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, cirka 10 bullar per plåt.
Sätt ugnen på 240 grader. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter. Låt dem svalna på plåten någon minut och sedan på bakgaller. Strö över florsocker vid serveringen.
Recept från Mitt kök