Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rabarber- och jordgubbspaj med maräng innehåller himmelskt goda smaker av sött och syrligt i spröda mördegsformar.
Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 äggula. Dela degen i sex bitar och tryck ut den i smorda formar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Pensla pajernas övre kant med 1 äggula och strö på eller doppa i nötterna.
Skiva rabarbern och skär i bitar, spara 1/2 stjälk som skärs i tunna skivor. Sjud jordgubbar, rabarber och socker på medelvärme ca 10 min så att en del vätska kokar bort.
Blanda ner de sparade rabarberskivorna och majsstärkelse utrörd med vatten. Koka upp. Låt svalna.
Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag, 123° – det tar ca 5 min. Vispa äggvitorna luftigt. Tillsätt lite av sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa medan resten av lagen hälls i. Vispa ytterligare ca 3 min.
Fyll pajerna med jordgubbs- och rabarberkompotten och fördela maräng över.
Grädda mitt i ugnen ca 4 min, eller tills topparna fått lite färg.