Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås

 Klassiska franska små, mjuka madeleine­kakor smaksätts med rabarber. Serveras med en klassisk vaniljsås. 

Elisabeth Johansson
Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås
Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås
Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2rabarberstjälkar
  • 1 msksmör- + 100 g
  • 1,5 mskströsocker- + 1 1/4 dl
  • 2ägg
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 msksirap- ljus
  • 1 krmsalt

Vaniljsås (ca 4 dl)

  • 0,5vaniljstång
  • 3 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskpotatismjöl

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Stek bitarna i 1 msk smör tills de börjar mjukna. Strö över 1 1/2 msk socker. Låt rabarbern kallna.

  2. Smält 100 g smör i en kastrull, låt det svalna. Vispa ägg, 1 1/4 dl socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjöl, sirap, salt och det smälta smöret. Täck smeten med plastfolie och låt stå ca 30 min i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225°. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och klicka ut den i en madeleinekakplåt. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakorna vila i plåten 2–3 min innan de lossas och får kallna på galler.

  4. Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång, -frön, mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt äggulor, socker och potatismjöl. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna. Sila såsen och låt den kallna.

  5. Servera kakorna med vanilj­såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Kakorna bakas i en form för madeleinekakor.