Kökstipset! Kakorna bakas i en form för madeleinekakor.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassiska franska små, mjuka madeleinekakor smaksätts med rabarber. Serveras med en klassisk vaniljsås.
Ansa och skär rabarbern i små bitar. Stek bitarna i 1 msk smör tills de börjar mjukna. Strö över 1 1/2 msk socker. Låt rabarbern kallna.
Smält 100 g smör i en kastrull, låt det svalna. Vispa ägg, 1 1/4 dl socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjöl, sirap, salt och det smälta smöret. Täck smeten med plastfolie och låt stå ca 30 min i kylen.
Sätt ugnen på 225°. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och klicka ut den i en madeleinekakplåt. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakorna vila i plåten 2–3 min innan de lossas och får kallna på galler.
Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång, -frön, mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt äggulor, socker och potatismjöl. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna. Sila såsen och låt den kallna.
Servera kakorna med vaniljsåsen.
Kökstipset! Kakorna bakas i en form för madeleinekakor.