Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rabarber- och kardemummakaka

En saftig kaka med små öar av syrlig rabarber. Blir extra god ihop med vaniljglass.

Rabarber- och kardemummakakaRabarber- och kardemummakakaRabarber- och kardemummakaka
En saftig rabarber- och kardemummakaka där den syrliga rabarbern bryter av fint mot det söta. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3,5 dlvetemjöl- (1210 g) + 1 msk
  • 2 tskbakpulver
  • 2 tskkardemummakärnor- stötta
  • 1 krmsalt
  • 0,5 dlflorsocker
  • 200 grabarber

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form som rymmer ca 1 1/2 liter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda 3 1/2 dl mjöl, bakpulver, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner i smeten.

  2. Blanda florsocker och 1 msk mjöl. Ansa och skär rabarbern i 1 cm långa bitar. Blanda dem med florsockerblandningen. Vänd ner rabarbern i smeten.

  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Prova med en sticka som ska komma upp torr.

  4. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på ett fat eller galler och får kallna.

Vad tyckte du om receptet?