Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassisk Quiche Lorraine, alltså ost– och skinkpaj, men med extra smak av rökt sidfläsk, vitt vin och en krämig brieost.
Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Fyllning: Tärna fläsket. Hacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i en liten klick smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och vitlök. Stek tills fläsket är brynt. Häll på vinet och låt koka in. Ta av från värmen och låt svalna.
Skär osten i centimetertjocka skivor. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Fördela fläsket i det förgräddade pajskalet. Lägg på ostskivorna. Häll på äggstanningen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.