Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Quiche lorraine - recept på klassisk ost- och skinkpaj

Recept på ost- och skinkpaj, även kallad quiche lorraine, en läcker och populär fransk paj där botten förgräddas och sedan fylls med äggstanning, ost och skinka. Gör en stor paj eller fyra mindre portionspajer.

Quiche lorraine - recept på klassisk ost- och skinkpaj
Quiche lorraine - recept på klassisk ost- och skinkpaj
Quiche lorraine - recept på klassisk ost- och skinkpaj
Foto: Joel Wåreus

Pajskal

  • 150 gsmör- kallt
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 3 mskvatten

Fyllning

  • 1gul lök
  • 150 grökt skinka
  • 250 gost- till exempel Grevé, riven
  • 4ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 2 krmsalt
  • svartpeppar- malen
  • olivolja- till stekning

Gör så här

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skär smöret i tärningar. Blanda hastigt ihop alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.

  3. Fodra 4 små portionsformar eller en stor pajform, cirka 24 centimeter i diameter, med degen. Nagga i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12 minuter.

  4. Fyllning: Skala, hacka och fräs löken i olivolja. Skär skinkan i tärningar. Varva skinka, lök och ost i pajskalet.

  5. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt till en äggstanning. Häll över äggstanningen och peppra. Grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 30–35 minuter. Om man gör mindre pajer går det fortare, cirka 20–25 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Fler goda matpajer hittar du här: