Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Quiche Lorraine – ost- och skinkpaj

Recept på quiche lorraine, en matpaj med ost och skinka.

Quiche Lorraine – ost- och skinkpajQuiche Lorraine – ost- och skinkpajQuiche Lorraine – ost- och skinkpaj
Foto: Thomas Carlén Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Ingredienser

    • 3 dlvetemjöl- (180 g)
    • 125 gsmör
    • 1 krmsalt
    • 2 mskvatten- kallt

    Fyllning

    • 0,5purjolök
    • 250 gvarmrökt skinka- kassler eller bog i bit
    • 150 glagrad ost- riven
    • 4ägg
    • 2 dlgräddfil
    • 1 dlmjölk
    • 0,5 tsksalt
    • 1 krmnymald svartpeppar

    Tillbehör

    • sallad- blandad

    Gör så här

    1. Lägg mjöl, smör i bitar och salt i en matberedare och mixa i 5–6 sek. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

    2. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. 

    3. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 min. Ansa och skiva purjolöken. Koka skivorna med 1 msk vatten i en skål i mikron, i ca 30 sek. Sila av vattnet. Tärna skinkan. Blanda purjolök, skinka och riven ost och fördela i pajskalet.

    4. Vispa ihop ägg, gräddfil och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Servera med en blandad sallad.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén