Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Quiche Bourguignon – recept på matpaj

Lyckad blandning mellan Quiche Lorraine och Boeuf Bourguignon. Rökt sidfläsk, champinjoner, rött vin och syltlök ger en smakrik paj med fransk touch.

Tidsåtgång: ca 60 min plus ca 2 tim vilotid i kylen plus ca 40 min gräddningstid

Quiche Bourguignon – recept på matpaj
Quiche Bourguignon – recept på matpaj
Quiche Bourguignon – recept på matpaj
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

    Deg

    • 4 dlsiktat dinkelmjöl
    • 2 krmsalt
    • 150 gsmör- kallt
    • 2 mskvatten- kallt

    Fyllning

    • 150 grökt sidfläsk
    • 1gul lök
    • 200 gchampinjoner- färska
    • 2vitlöksklyftor
    • smör
    • 2 tsktimjan
    • 0,5 dlrött vin
    • 1 mskoxfond
    • 0,75 dlsyltlök
    • 3ägg
    • 2 dlmjölk
    • 1 dlgrädde
    • 0,5 tsksalt
    • 1 krmpeppar- nymald
    • 3 dlost- lagrad , grovriven
    • 1ägg- till pensling

    Gör så här

    1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

    2. Låt vila i kylen i en plastpåse 30 minuter–1 timme.

    3. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen. Låt även den lilla degbiten vila i kylen, inlindad i plast.

    4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

    5. Tärna fläsket. Hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i fyra klyftor.

    6. Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och champinjoner. Stek tills fläsket är brynt och champinjonerna mjuka. Blanda i vitlöken mot slutet. Tillsätt timjan, vin och fond och låt koka in. Ta från värmen och blanda i syltlöken.

    7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

    8. Kavla ut resten av degen till en tunn platta. Sporra ut remsor.

    9. Fördela fläskfräset i det förgräddade pajskalet. Strö på osten. Häll över äggstanningen. Lägg på degremsorna i ett fint mönster. Pensla dem med lätt uppvispat ägg.

    10. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept: Caroline Hofberg

    Recept från Mitt kök