Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pytt i panna med räkor, pepparrot och dillröra

Recept på räkpytt i panna med dillröra. Räkorna samsas med sina bästa smakkompisar, dill och pepparrot, i pytten som passar både till vardag och till fest.

Pytt i panna med räkor, pepparrot och dillröra
Pytt i panna med räkor, pepparrot och dillröra
Pytt i panna med räkor, pepparrot och dillröra
Pytt i panna med räkor och färsk dill Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kgräkor med skal
  • 800 gpotatis- fast
  • 2 msksmör
  • 1fänkålsstånd
  • 1purjolök
  • 1 tsksalt
  • 1 krmcayennepeppar
  • 0,5citron
  • 1 bitpepparrot- (ca 10 cm)

Dillröra

  • 1 krukadill
  • 2 dllätt crème fraiche
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmcayennepeppar

Garnering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Skala räkorna. Ställ in dem i ­kylen.

  2. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Skölj potatis­tärningarna i kallt vatten i ett durkslag så att stärkelsen för­svinner. Låt rinna av ordentligt. Stek potatisen i smör i en stek­panna på medelvärme så att den mjuknar, i ca 15 min.

  3. Ansa och skär fänkål och purjolök i tärningar. Blanda ner fänkål och purjolök i pannan och stek i ytterligare ca 5 min. Krydda med salt och cayennepeppar.

  4. Dillröra: Repa dillen, spara ­några kvistar till garnering. Mixa dillen med lite av crème fraichen med stavmixer. Rör i resten av ­crème fraichen och krydda med salt och cayennepeppar.

  5. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och finriv pepparroten. Blanda ner räkor, ­citronskal och det mesta av ­pepparroten i pytten. Toppa med resterande pepparrot och dillkvistar och servera med dillröra.

Vad tyckte du om receptet?

Pytt de luxe

Det finns många varianter på pytt, den mest exklusiva är Biff Rydberg. Där steks oxfilé i bitar och läggs upp för sig på fat med stekt lök och stekt potatis vid sidan om. Ofta serveras en senapskräm till samt råa äggulor. Biff Greta är en variant på lyxpytt där biff eller filé tärnas och blandas med lök, ägg och senap. Röran steks som en stor omelett och serveras med råstekt tärnad potatis.