Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Purjopaj med varmrökt lax & kummin


Varmrökt lax tillsammans med kummin och purjolök är mycket gott i en paj. Servera pajen varm eller ljummen.

Purjopaj med varmrökt lax & kummin
Purjopaj med varmrökt lax & kummin
Purjopaj med varmrökt lax & kummin

Annika Broman

Ingredienser

  • 1 dlgrahamsmjöl- eller fullkornsdinkel
  • 2 dlvetemjöl
  • 125 gmargarin- eller smör
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning:

  • 1 storpurjolök
  • margarin- eller smör att steka i
  • 2 tskkummin
  • 300400 gvarmrökt lax
  • 150 glagrad ost- riven

Äggstanning:

  • 3ägg
  • 1 dlmajonnäs
  • 3 dlmjölk
  • salt
  • peppar

Topping:

  • rucola

Gör så här

  1. Lägg grahamsmjöl eller fullkornsdinkel, vetemjöl och margarin eller smör i en matberedare och kör alltsammans i några sekunder.

  2. Tillsätt vatten och kör matberedaren­ i ytterligare några sekunder till en deg. Om du saknar matberedare, lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.

  3. Tryck ut degen i en pajform som mäter cirka 26 centimeter i diameter. Låt gärna degen sticka upp en bit över kanten på pajformen. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter, gärna i frysen.

  4. Förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 10 minuter.

  5. Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs den i margarin­ eller smör i en stekpanna. Blanda ner kumminfröna. Dela laxen i bitar. Bred ut purjolök, lax och ost i pajskalet.

  6. Vispa ihop ägg, majonnäs, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i 225 grader i cirka 35 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök