Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Purjolökspaj

Purjolökspaj är god att äta som den är med en sallad till eller servera den på t ex en buffé tillsammans med rökt skinka.

Purjolökspaj
Purjolökspaj
Purjolökspaj
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 100 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 2purjolökar
  • 1 msksmör
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 150 gost- riven, t ex präst

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eler kavla ute degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt  ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Stek den i smör tills den mjuknat och har fått fin färg.

  3. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.

  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Lägg purjolöken i det förgräddade pajskalet och strö över osten. Häll på äggstanningen och grädda pajen ytterligare 30-35 min. Låt pajen svalna något innan den serveras. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?