Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Purjolökspaj med västerbottensost

recept på purjolökspaj. En matig paj med fräst purjolök och fin sälta av ansjovis och ost.

Purjolökspaj med västerbottensost
Purjolökspaj med västerbottensost
Purjolökspaj med västerbottensost
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Pajdeg

    • 3 dlvetemjöl
    • 0,5 dlsesamfrön- skalade
    • 125 gsmör
    • 2 mskvatten

    Fyllning

    • 2purjolökar
    • 2 msksmör
    • 1 burkansjovisfiléer- à 125 g
    • 2 dlvästerbottensost- riven
    • 4ägg
    • 3 dlgräddfil
    • 1 tsksalt
    • 2 krmsvartpeppar- nymald

    Till servering

    • krispsallad- solrosskott och tomater

    Gör så här

    1. Pajdeg: Mixa samman vetemjöl, sesamfrön och smör till en smulig massa i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör tills en degboll bildas. Ta upp degen och tryck ut i pajformen, cirka 26 cm i diameter. Plasta formen och ställ i kylen 30 minuter.

    2. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.

    3. Fyllning: Ansa och snitta purjolökarna på längden och skölj den noga. Skär lökarna i skivor. Fräs dem i en stekpanna med smör tills de är mjuka, cirka 10 minuter.

    4. Lägg hälften av purjolöken i det förgräddade pajskalet. Fördela ansjovisfiléerna ovanpå och avsluta med resten av purjolöken och riven västerbottensost.

    5. Vispa samman ägg, gräddfil, salt och peppar. Häll över fyllningen och lyft upp fyllningen lite med en gaffel, så att äggsmeten rinner ner. Grädda pajen i mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Servera med krispig sallad.

    Vad tyckte du om receptet?

    Tips! Om du vill göra pajen vegetarisk byter du ut ansjovis mot fetaost.

    Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

    Recept från Mitt kök